Worden we steeds preutser?

Is het iets specifiek voor deze tijd? Heeft het te maken met de eindeloze stroom naaktheid en porno wat beschikbaar is via het internet? Of zijn de altijd aanwezige mobiele telefoon (allemaal met camera) een reden waarom Nederland aan het vertrutten is?

Worden we steeds preutser?

Misschien is het een combinatie van alles bij elkaar. In de jaren ’70 en ’80 waren de blote borsten niet aan te slepen op de Nederlandse stranden. Vrouwen wilden egaal bruin worden en vonden dat zij, net als mannen, zonder shirt of topje moesten kunnen zonnen of zwemmen. Dit was al gaande ruim 30 (!) jaar voor de opkomst van “Free the Nipple!” in 2012. Waarom was dit zoveel jaar na dato weer nodig? Als maatschappij hebben we kennelijk ergens een verkeerde afslag genomen waardoor de vrouwen nu gekleder zijn dan ooit. En iedereen past zich hierop aan. Iedereen bedekt weer alles. Waarom is dat toch?

Hoe kan het toch dat de vrijgevochten gelijke behandeling van vrouwen als het gaat om het laten zien van hun lichaam is verloren? Is het de schuld van de media of mannen die vrouwen wederom als ‘lustobject’ beschouwen? En hoe komt het dat die vrijgevochten vrouwen het "probleem" vaak op zichzelf betrekken? Alsof vrouwen iets fout doen als zij een stukje van hun lichaam laten zien? Misschien is het makkelijker om dit probleem inderdaad maar te verbergen in plaats van het aan te pakken. Want vrouwen doen niets verkeerd als het gaat om kledingkeuze. 

Probleemdenken?

Het probleem is misschien simpelweg denken dat het een probleem is. En is dit probleem-denken dan de grondslag voor het preutser van vrouwen? Ga maar eens zoeken op het internet over de preutsheid van Nederland. Genoeg artikelen die zelfs wetenschappelijk onderzoek aandragen over het vertrutten van ons gedrag. En eigenlijk wordt het alleen geconstateerd zonder echt een duidelijke oorzaak te noemen. Is preuts zijn misschien meer dan het willen bedekken van je lijf? Wordt met preutsheid ook niet schaamte voor het eigen lichaam bedoeld? En wat daar de onderliggende redenen voor zijn, kan je allemaal voor jezelf houden als je het hebt over preuts zijn. Een makkelijke algemene term zonder benodigde verklaring erbij.

Individuele preutsheid is een ieders goed recht. Niemand kan je iets anders voorschrijven dan wat je bent. Iedereen is anders. Wat wij alleen heel duidelijk merken is dat sinds de pandemie van 2020 er een onzekerheid heerst. En waar die vandaan komt is lastig te zeggen. Zijn het de “Corona-kilo’s” die ten grondslag liggen aan de vertutting? Of wordt dit ingegeven door het feit dat naaktheid (wederom) wordt gezien als lustobject? Hetgeen kennelijk een duidelijke negatieve factor kent.

Wij hebben zeker niet alle antwoorden. Wij zien alleen wel een duidelijke daling in onze shoots. Na twee jaar stil hebben gestaan door Corona hopen we natuurlijk dan mensen (vrouwen) weer durven te gaan bloeien. En dat voor zichzelf willen vastleggen. We gaan het zien…